vineri, 21 septembrie 2012

Ce inseamna ISO


Ce inseamna ISO ?
    Explicatia este foarte simpla, valoarea ISO poate fi extrem de utila atunci când fotografiați în condiții de lumină slabă.
Valoarea ISO controlează cât de sensibil este senzorul camerei foto la lumina care ajunge pe suprafata lui. Acesta este unul dintre factorii cruciali care intra in determinarea expunerii corecte a fotografiei (alaturi de diafragma si timpul de expunere), precum și calitatea imaginii pe ansamblu.
    O valoare mai mare a valorii ISO face ca senzorul sa fie mai sensibil la lumină, ceea ce înseamnă că puteți face fotografii în condiții de semi-întuneric, fără a fi necesara utilizarea unui bliț sau trepied. O valoare ISO ridicată creează, de asemenea, mai mult zgomot in fotografie reducând calitatea imaginii.
    Majoritatea camerelor digitale pot ajusta automat valoarea ISO proprie pentru a oferi o imagine cu claritate acceptabila atunci cand fotografiati fara trepied. Totusi, veți avea nevoie de mai mult control asupra setarilor camerei si de a intelege modul în care acestea afectează calitatea fotografiilor dumneavoastră.
De unde vine denumirea ISO?
    `ISO` datează de fapt de la aparatele cu film, unde aceasta valoare era folosita pentru a descrie modul în care un film este sensibil la lumină. Desigur, camerele digitale nu folosesc filme, ele folosesc un senzor electronic care funcționează în mod similar. Deoarece oamenii au  folosit ISO pentru a descrie diferite valori ale sensibilitati filmelor utilizate pe camerele lor, termenul a fost adoptat si la camerele digitale.
   Aparate foto digitale au un mare avantaj față de camerele foto cu film atunci când vine vorba de ISO. Sensibilitatea (ISO) este o proprietate a filmului în sine. Acest lucru înseamnă că, dacă doriți să utilizați o altă valoare ISO, va trebui să inlocuiti fizic acel film. Cu camera digitală, puteți ajusta valoarea ISO la simpla apăsare a unui buton, deoarece acesta este controlat electronic.
Valorile ISO pe înțelesul tuturor
    Un aparat de fotografiat digital are valori standard ISO de 100, 200, 400, 800, si 1600. Cu cat numărul este mai mare, cu atât este mai sensibil senzorul la lumină. Aceste valori sunt proportionale una față de celalaltă astfel încât, ISO 200 este de două ori mai sensibil ca ISO 100, ISO 800 si este de patru ori mai sensibil ca ISO 200, și așa mai departe.
ISO și timpul de expunere
    Împreună cu deschiderea diafragmei și timpul de expunere, sensibilitatea senzorului este un alt factor important în determinarea timpul de expunere necesar pentru o anumită scenă. De fiecare dată când dublati valoarea ISO, o sa se reducă la jumătate timpul de expunere necesar, și vice-versa.

    Să presupunem că faceti o fotografie in interiorul unei biserici cu valoarea ISO setata la 100. Pentru a expune scena corect s-ar putea sa aveti nevoie de un timp de expunere de 1/15 secunde care face ca fotografia sa fie neclara. In acest cazul valoarea ISO o sa va salveze. Puteti schimba pur și simplu setarea ISO de la 100 la 400 făcând ca senzorul sa fie de patru ori mai sensibil la lumina. Acest lucru înseamnă că aveți nevoie de un timp de expunere de patru ori mai mic fata de valoarea anterioară, adica 1/60 secunde. Acest timp de expunere este suficient de rapid pentru a ne da o scenă clara, fără a fi nevoie să recurgeti la folosirea blițului sau a unui trepied.
ISO și zgomotul digital
    Din păcate, creșterea valorii ISO duce la creșterea nivelului de zgomot digital din fotografie. Zgomotul este echivalentul digital al granulatiei filmului clasic și arată ca o mulțime de mici puncte colorate, care sunt deosebit de vizibile în zonele mai întunecate ale fotografiei. Dacă cosiderati că fotografia are prea mult zgomot digital, aveți posibilitatea să utilizați un program pentru a reduce nivelul acestuia.

Ce valoare ISO ar trebui sa folosesc?
    Ar trebui să folositi întotdeauna cea mai mica valoare ISO posibila, deoarece acest lucru vă va oferi cea mai bună calitate. Cu toate acestea, prima prioritate ar trebui să fie obținerea unui timp  de expunere corect deoarece o fotografie neclară este mult mai neatractiva decat una clara, cu ceva zgomot digital.
    Folosirea unei deschideri mai largi a diafragmei sau a unui trepied poate fi o opțiune mai bună decât creșterea ISO, deoarece ambele vă va ajuta sa fotografiati în condiții de lumină slabă fără a se deteriora calitatea imaginii. In concluzie, sensibilitatea senzorului (ISO) este un parametru care poate salva fotografiile în situații în care nici una dintre aceste optiuni nu exista.

Sursa: http://www.photographymad.com/

Un comentariu:

  1. http://www.photographymad.com/pages/view/what-is-iso-speed-setting

    ai uitat sa pui ghilimelele si sa dai sursa ;)

    RăspundețiȘtergere