marți, 12 iunie 2012

10 Moduri digitale de a imbunatatii calitatea fotografiei dumneavoastra

     Nu conteaza cat de atent sunteti atunci când fotografiati, fără îndoială, de multe ori o sa obtineti o fotografie care nu este perfecta. Acest lucru ar putea fi o mica problema, cum ar fi un orizont înclinat intr-o fotografie peisaj, sau ceva aparent dezastruos ca un portret subexpus. Din fericire, puteţi utiliza adesea o "cameră obscură digitală" pentru a optimiza, ajusta, corecta  fotografia, de a salva o imagine aparent distrusa sau de a transforma o fotografie mediocră într-una buna. Nu orice imagine poate fi salvata şi cu siguranţă nu ar trebui să vă bazati pe corectarea digitală ca un substituent pentru tehnica fotografică buna, ci ca un instrument pentru îmbunătăţirea fotografiilor care se poate dovedi de multe ori de nepretuit.

1.      Indreptati linia orizontului
Cand subiectul se afla pe pamant 2/3 din cadru este ocupat de pamant, cand subiectul se afla pe cer 2/3 din cadru este ocupat de cer. Linia orizontului la jumatate denota indecizie in alegerea subiectului in fotografie. Este surprinzator cat de frecvent fotografiile noastre au orizontul inclinat si verticale aplecate, parca batute de vant.
Aceasta greseala este cu atat mai deranjanta, cu cat in imagine apare luciul de apa, cum ar fi lacuri sau marea. Acesta gresala poate fi remediata in Photoshop.
2.      Decupati fotografia
De multe ori o fotografie este lipsită de impact deoarece subiectul principal este atât de mic încât se pierde printre aglomerarea de obiecte din împrejurimile sale. Prin decupare în jurul subiectului principal se elimina "zgomotul" de fond, asigurând atentia privitorului nedivizată si concentrata asupra subiectului principal. Atunci cand decupati fotografia tineti minte faptul ca nu rebuie sa respectati formatele standard (3:2, 4:3 etc.), decupati dupa ce raport doriti, chiar si cerc.

3.      Estompati claritatea fundalului
Estompati claritatea fundalului (blur) pentru a concetra atentia ochiului catre subiect. Camerele digitale moderne fac o treaba excelenta in a păstra marea majoritate a scenei în centrul atenţiei. Acest lucru nu este întotdeauna ceea ce ne dorim, pentru ca poate atrage atentia departe de punctul de interes spre obiectele lipsite de importanţă. Utilizaţi un blur digital pentru a reduce impactul acestor caracteristici neimportante, lasand subiectul principal focalizat. Cele mai multe programe de grafică oferă o gamă largă de tipuri de blur, un `Gaussian Blur` oferă de obicei un aspect mai natural, dar nu ezitaţi să experimentaţi.
4.      Indepartati efectul de `ochi rosii`
Oricine care a facut fotografie portret, probabil, s-a confruntat cu blestemul de `ochi-rosii`, ca urmare a folosirii un flash situat lângă obiectiv, prin care lumina de blitz este reflectata pe partea din spate a ochiului, determinând pupila să strălucească roşu aprins. Din fericire efectului de ochi roşii este foarte simplu de indepartat: pur şi simplu zoom pe zona colorata în pixeli roşii si colorati cu negru sau gri inchis. În cazul în care suna greu de realizat,  majoritatea programelor ofera acum un instrument de reducere a efectului de ochi rosii, care va face corectia în mod automat pentru tine.

5.      Indepartati obiectele nedorite cu instrumentul de clonare
Într-o lume ideală, toate scenele ar fi perfect pitoresti şi fără distrageri . Din păcate, în lumea reală, insa de multe ori ne confruntăm cu o situaţie în care trebuie să includem unul sau mai multe obiecte urâte, cum ar fi semnele rutiere sau coşurile de gunoi, într-o fotografie altfel, atractiva. Eliminarea acestor obiecte pare a fi o sarcina grea pentru un profesionist, dar în zilele noastre cineva cu un program de grafică decentă şi inzestrat cu dorinţa de a învăţa poate face acest lucru.
Cele mai multe programe de grafică oferă acum un "instrument de clonare", standard sau mai avansate, cum ar fi Instrumentul Patch Photoshop şi Healing Brush. Acestea pot fi folosite pentru a copia o zona din fotografie şi a plasa peste o alta zona. De exemplu, daca un peisaj este distrus de un stâlp de energie electrică, cloneaza pur şi simplu o suprafaţă de teren nealterat şi puneţi-l pe partea de sus a stâlpului.
6.      Modificati temperatura de culoare
Ochiul uman are abilitatea naturala de a ajusta modul în care percepe culorile, astfel că întotdeauna apare alb alb si toate celelalte culori sunt corecte, indiferent de ce condiţiile de iluminare. Camere încerca să reproducă acest lucru, dar din pacate nu se pot compara cu 200.000 de ani de evolutie.
Utilizarea aparatul de fotografiat cu balansul de alb reglabil poate ajuta, dar de multe ori putem obtine o fotografie in care culorile nu apar la fel ca in modul în care le-am perceput la acel moment. Un bun exemplu este o fotografie făcută în interior care vine cu o tentă portocalie, sau o fotografie în aer liber, cu o tentă de albastru (acest efect este cauzat de  `temperatura de culoare`). Putem corecta acestă tentă folosind filtre digitale, `incalzind` sau `racind` imaginea.
7.      Ajustati culorile, luminozitatea si contrastul


8.      Indepartati zgomotul digital
      Zgomotul este echivalentul digital al granulatiei filmului. Aceasta afectează în special fotografiile realizate cu un timp lung de expunere şi a celor cu o setare ISO ridicată (echivalentul digital al sensibilitatii filmului). Fotografii pe timp de noapte sunt mult afectate de zgomotul digital, pentru că se folosesc de multe ori una sau ambele condiţii de mai sus.
Există mai multe programe disponibile pentru a elimina zgomotul, unul dintre cele mai bune este Neat Image, care este disponibil ca un plugin Photoshop sau un program independent.
9.      Mariti claritatea imaginii
Este o tehnica des folosita în presa scrisă, deoarece fotografiile apar mai clare şi mai bine conturate. Cel mai bun instrument pentru marirea claritatii (sharpness) unei imagi se numeşte Unsharp Mask, sau USM (Notă: cuvântul "Unsharp" se referă la tehnica care se foloseste pentru a accentua imaginea). Atunci când se aplică Unsharp Mask, experimenteaza cu setările până când veţi obţine un efect care pare mai clar, dar încă natural.

10.  Adaugati o rama fotografiei
O rama simpla, neagra sau alba, în jurul unei imagini poate spori cu adevărat impactul fotografiei si da un aspect mult mai profesionist. Evitaţi modele prea complicate, sunt de prost gust.

 

Un comentariu: