joi, 15 septembrie 2011

Cum sa fotografiezi fulgerele

      Fotografierea fulgerelor este foarte complicata si necesită multa răbdare şi noroc, dar poate fi, de asemenea, unul din subiectele cele mai distractive şi pline de satisfacţii.
Echipament 
   -DSLR 
   -Trepied
   -Telecomanda
   -Declansator automat cu senzor (optional)
   -Obiective -fulgerele pot fi fotografiate cu aproape orice obiectiv. Un obiectiv cu unghi larg de dechidere  (în jurul valorii de 28-150mm) oferă o gamă largă de posibilităţi. Asiguraţi-vă că obiectivul are un comutator  pentru al pune în modul de focalizare manuală, si veţi folosi focalizarea la infinit.
Localizare
    Te poziţionezi în jurul valorii de 6 la 10 Km departare de furtuna. O pozitionare mai apropiata poate fi periculoasa, şi face dificilă fotografierea fulgerelor. Daca fotografiati de la o departe foarte mare fata de furtuna, fulgerele apar prea mici sau sterse în fotografia finala.

      Încercaţi să poziţionati la un unghiuri potrivit faţă de furtuna, astfel ca fulgerul sa se descarce in domeniul dumneavoastră de cuprindere. In acest fel veti fi mai sigur ca furtuna va ramane mai mult timp in campul de vizualizare oferindu-vă o şansă mai bună de a obţine câteva imagini bune.
Tehnica 
      Un fulger dureaza doar o fracţiune de secundă, şi  te intrebi daca aparatul tau foto este destul de rapid si ar reactiona destul de repede pentru a le captura. După cum se pare, este aproape imposibil. Cu toate acestea, fiecare fulger iniţial este urmat îndeaproape de o serie de fulgere secundare, iar acestea sunt capturate.
      Puneti camera foto pe trepied şi conectati cablul / declansatorul de la distanţă. Urmareste furtuna pentru câteva minute şi determina-ti cand are loc descarcarea fulgerelor precum şi direcţia în care furtuna se deplaseaza.
      Aseaza-ti aparatul de fotografiat la punctul unde poti incadra cele mai multe fulgere, sau cu puţin înaintea lor astfel încât să puteţi urmări deplasarea furtunii. Privind prin vizor, alegeţi o distanţă focală care include fulgerul în cadru şi care dă o compoziţie plăcuta.
      Utilizati focalizarea manuala (daca obiectivul dumneavoastra permite aces lucru) si focalizati pe infinit, reglati valoarea ISO, diafragma si timpul de expunere, dupa care fotografiati.
     Aveti rabdare si studiati cu atentie cerul, dupa ce vedeti un fulger apasati butonul de declansare, este foarte posibil sa capturati niste fulgere secundare in fotografia dumneavoastra.

Fotografiati pe timp de noapte
      Fotografierea fulgerelor pe timp de noapte este cel mai simplu, şi este cel mai bun mod de a încerca ceea ce nu aţi mai încercat înainte.
      Seteaza aparatul de fotografiat în modul Bulb (de multe ori marcat cu un "B"). În acest mod, opturatorul va rămâne deschis atâta timp cât veti tine degetul apasat pe butonul de declansare. Folositi un ISO mic (100-200), alegeţi o diafragmă incepand cu  f/5.6 si cresteti valoarea treptat.
     Când vezi un fulger, apăsaţi şi menţineţi apăsat butonul de declansare pentru a deschide obturatorul. Ţineţi degetul apasat până când aţi văzut mai multe fulgere în cadru şi apoi eliberaţi-l. Când fotografiaţi pe timp de noapte există şanse mult mai puţine de supraexpunere, astfel încât puteţi lăsa obturatorul deschis până la aproximativ 2 minute. În jurul valorii de 30 secunde, de obicei, funcţionează bine.
    Odată ce ai obtinut cateva fotografii, verifica-le in detaliu pe ecranul LCD al camerei. Dacă acestea sunt prea întunecate încerca o deschidere a diafragmei mai mare, timp mai lung de expunere, sau seteaza valoarea ISO mai mare. Sau invers, dacă fotografiile tale sunt prea luminoase.
     De asemenea, căutaţi sa evitati estomparea cauzată de nori ce se deplasează pe cer, deosebit de comună în serile cu vant. Dacă se întâmplă asta, reduceti timpul de expunere. Este posibil să aveţi nevoie, de asemenea, sa limitati timpul de expunere dacă fotografiati în apropierea unui oraş, pentru a preveni poluarea luminoasă care distruge fotografia.
Fotografierea fulgerelor este departe de a fi uşoara, necesită multa răbdare şi o doză sănătoasă de noroc. Sfaturile de mai sus te vor ajuta să fi pregătit data viitoare, atunci cand furtuna vine şi, iti va oferi o mare şansă de a obtine imagini fantastice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu