marți, 22 mai 2012

Cum sa fotografiezi o cascada


     Cascadele sunt frumoase pentru fotografiat dar, din punct de vedere tehnic este foarte dificil. Descopera aspecte tehnice si creative ale fotografierii cascadelor.
     Cascadele sunt unele dintre cele mai interesante si fascinante subiecte de fotografiat. Sunt elegante, mereu in miscare, au caracter schimbator, care duce la noi provocari tehnice si practice facand ca fotografierea lor sa fie uneori dificil de realizat.


      Urmarind sfaturile de fotografiere a cascadelor, veti invata sa obtineti imagini uimitoare si veti invata sa va dezvoltati abilitatile tehnice si creatoare.
                Captati miscarea apei
      Unul dintre cele mai interesante lucruri despre cascade este modul în care acestea se misca. Debitul de apa care cade printre pietre, pulverizarea ei si torentul care se prabuseste in aval, face ca apa sa fie plina de energie si entuziasm.


 Cheia obtinerii unei fotografii reusite este alegerea setarilor optime ale aparatului de fotografiat inainte de a  incepe fotografierea. Fixati camerea pe modul de setare complet manuala M sau `shutter priority` ( prioritate la timpul de expunere) S.
1.       Timpul de expunere
Fiecare cascada este diferita si nu exista un mod de setare corect. Daca aveti nevoie sa surprindeti miscarea torentilor de apa pentru a obtine efectul dorit, folositi in general un timp de expunere de la 0.3 la cateva secunde. O regula buna este sa incepeti cu un timp de expunere de o secunda, examinati rezultatul pe ecranul aparatului dupa care ajustati expunerea cat este nevoie. Nu va faceti griji daca fotografia este supraexpusa, vom folosi alte setari pentru a compensa expunerea.
2.       Trepied
Trepiedul este esential pentru reducerea vibratiilor aparatului de fotografiat, altfel poza o sa iasa neclara.
3.       ISO
Setati valoarea ISO sa fie cat mai mica, in general in jurul valorii de 100. Acesta valoare reduce sensibilitatea camerei dumneavoastră, permiţându-vă să utilizaţi viteze mai mici de expunere, fără a supraexpune scena,  de asemenea, reduce nivelul de zgomot din fotografiile dvs. digitale.
4.       Diafragma
Utilizati o diafragma inchisa, in general f11-f16. Va permite din nou să utilizaţi un timp de expunere mai lung. O deschidere cat mai mica a diafragmei ofera, de asemenea, o adâncimea de camp cat mai mare pastrand cât mai multe obiecte din scena in focus.
5.       Filtre
       Dacă tot nu se poate obţine un timp de expunere suficient de lung pentru a obtine efectul de curgere a apei, utilizati unele filtre pentru a reduce cantitatea de lumina care trece prin obiectiv. Folositi filtre de densitate neutră (ND), filtre, care reduc cantitatea de lumina, fără a afecta culorile sau balansul de alb.
    O alternativa excelenta este un filtru de polarizare. Acest filtru face acelaşi lucru ca si un filtru ND, dar are beneficii suplimentare si anume, reduce reflexiile (de exemplu din apă, pietre umede, şi frunze) şi creşte saturaţiea culorilor pentru o imagine mai vie.


Fotografiati in momentul optim al zilei
     Lumina puternică a soarelui poate distruge cu uşurinţă fotografiea.Lumina intensa aruncă umbre puternice in cadru, ceea ce face dificilă obtinerea unei expuneri corecte. Aceasta duce, de asemenea,la  sute de reflecţii în peisajul umed si apa, care vor apărea ca niste puncte mici si albe in fotografia dumneavoastră

    Pentru a evita aceste probleme, fotografiaza in jurul orei de răsărit sau apus (aşa-numita "ora de aur"), atunci când lumina soarelui este mai puţin intensă şi mai difuza. Aceste perioade ale zilei duc la obţinerea unei expuneri mult mai clare fata de restul zilei.
Gasiti un punct de fotografiere diferit
Atunci când se confruntă cu o cascadă, majoritatea oamenilor vor fotografia chiar pe malul râului, în aval, cu cadrul direct pe cascada. De cele mai multe ori acest lucru va duce la aceeasi fotografie neinspirata pe care noi toţi am văzut o mie de ori înainte.
Petreceti ceva timp pentru a explora împrejurimile si gasiti o compoziţie mult mai interesanta. Încercaţi să fotografiaţi de la un nivel de mai sus, prin copaci sau tufişuri.
Fotografiati in modul peisaj
     Deoarece cascade tind să fie înalte şi subţiri, majoritatea oamenilor ţin camera lor orientata tip portret. Din nou, se realizeaza de multe ori o fotografie care este la fel ca toate celelalte. Ţinând aparatul de fotografiat  orientat in modul peisaj poate părea nefiresc, dar va forta să introduceti în cadru mai multe împrejurimi care va fi mai creativ.
     Cascadele pot fi un subiect dificil de fotografiat. Veti obtine fotografia perfecta dupa multa practica, metodica si, cu siguranta multa experienta, dar impactul unei fotografii bine facute justifica efortul depus.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu