joi, 24 mai 2012

6 sfaturi pentru fotografierea peisajelor

           Suntem inconjurati de peisaje frumoase reprezentând natura, la cel mai impresionant şi uimitor nivel. Sunt pline de detalii fascinante, culori, şi diversitate, deci,  nu este de mirare că ele sunt una dintre cele mai populare subiecte de fotografiat.
Din păcate, poate fi uneori dificil de a transpune un peisaj minunat într-o fotografie uimitoare. De prea de multe ori am rămas cu o fotografie  lipsita de interes care nu corespunde cu scena originala.
            Cheia pentru a obtine o fotografie de peisaj reusita este alegerea unei anumite ore din zi, care va spori frumusetea naturala a scenei. Cand combini acest lucru cu un punct de vedere şi de compoziţie care transmite emotie şi grandoare, obtii reteta pentru fotografii cu adevarat uluitoare.

1. Alege un loc interesant
Suntem înconjuraţi de oportunităţi pentru fotografiia peisaje magnifice, de la munţi, lacuri la scene cu deşert aride. Alegeţi o zonă locală de interes şi incarcati-va cu energie pentru a explora natura si gasiti modalităţi noi şi neobişnuite de a fotografia.



Odată ce vă aflaţi în locaţia stabilita, chiar înainte de a lua aparatul de fotografiat din geanta lui, uitati-va in jur si gasiti cel mai bun loc pentru a fotografia. Este prea usor doar sati configurezi echipamentul si sa gasesti un loc comun de unde fotografiaza toata lumea.Incercaţi să găsiţi un alt punct de fotografiere al peisajului ales. Veţi observa de multe ori ca daca va deplasati cu cativa pasi puteti obtine un cadru mai interesant si o compoziţie mai bună, doar daca va urcati pe varful unei stanci.
2. Prim-plan, planul de mijloc şi planul indepartat



Un peisaj cu o profunzime este întotdeauna mult mai atragator decat unul plat. Includeţi elemente în prim-plan, planul de mijloc şi fundal pentru a adăuga adâncime fotografiei, şi de a invita privitorul sa exploreze fotografia.


         Utilizaţi o diafragma inchisa (f9-f16) pentru a maximiza adancimea de camp (dof), astfel încât toate zonele din cadrul ales sa fie focalizate. Desigur, prin reducerea diafragmei va creşte timpul de expunere necesar, montati camera pe un trepied robust.
            Folosind un obiectiv cu unghi larg de deschidere (wide) se exagerează perspectiva peisajul dvs. si se îmbunătăţeste sentimentul de adâncime în fotografie. Are, de asemenea, avantajul de a creşte adâncimea câmpului, aduce mai mult peisajul în centrul atenţiei.
         3. Linii conducatoare in cadru
Compuneţi fotografia  astfel ca o caracteristică naturală sa conduca ochiul privitorului în prim-plan. Exemple perfecte: un flux de linii şerpuitoare sau o linie de arbori care se intind la distanţă.
         4. Ora `de aur`
Începutul şi la sfârşitul zilei sunt cele mai bune perioade pentru fotografia de peisaj. Iluminare scăzută, direcţional se creează umbre interesante, aducând detaliile din peisaj, iar culoarea cerului adauga atmosfera. Acele ore din jurul zorilor şi amurg sunt cunoscute ca `ore de aur`, profesionişti sunt de acord acestea sunt cele mai bune perioade pentru a imortaliza peisaje.

            Evitaţi dacă este posibil soarele amiezii.Lumina puternică a soarelui, la acest moment al zilei creează o mulţime de contraste in fotografie, făcând-o uşor să-şi piardă în detaliile cele mai importante sau umbre, poate ambele.Lumina la acest moment al zilei, tinde de asemenea sa aplatizeze detaliile din peisajul dvs., fiind o provocatoare  pentru a capta un sentiment de adâncime in fotografie.
5. Folositi filtrul de polarizare
Mulţi fotografi de peisaj folosesc un filtru de polarizare, şi pe bună dreptate face cu adevarat minuni pentru fotografii de peisaj, transforma cerul de un albastru bogat, aduce în jur verdeaţuri luxuriante, elimina reflexiile şi distrag atenţia.

            Puteti lua, de asemenea, în considerare utilizarea unui filtru de densitate neutră gradat. Acest filtru focalizeaza lumina într-un grad variabil de-a lungul suprafetei lui, şi este perfect pentru a reduce contrastul dintre pământ şi cer.
            Ţineţi cont de faptul că orice filtru pe care il utilizati, va creşte timpul de expunere necesar si face ca utilizarea unui trepied sa fie esentiala.
6. Taiati cerul
Dacă vă confruntaţi cu un cer mat, taiati-l din peisajul dvs. Procedând astfel, creati o fotografie mai neobişnuită şi, de asemenea, atrage atenţia înapoi spre peisajul în sine.

Dacă cerul nu îmbunatateste scena, nu vă fie teamă să-l indepartati din fotografia dvs.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu