marți, 11 septembrie 2012

Timpul de expunere –ghid pentru incepatori

    Întotdeauna am crezut că în fotografie ar trebui să evitați partea tehnică a hobby-ului dvs si sa vă concentrați pe dezvoltarea talentului creativ. Cu toate acestea, există anumite elemente tehnice care sunt esențiale pentru obținerea unei fotografii bune, “obturatorul” este unul dintre ele.    Obturatorul  este de unul din cele trei elemente (impreuna cu diafragma și ISO (sensibilitatea senzorului), care determină expunerea fotografiei. De asemenea, controlează nivelul detaliilor din fotografie (sharpness-ul), și vă permite să introduce-ti o mulțime de efecte creative interesante in fotografiile dumneavoastră. Să vedem ce este, de ce este important, și cum îl putem folosi.
Ce este “obturatorul”
     În interiorul camerei foto, direct în fața senzorului, se afla doua sau mai multe lamele mici numite obturator. Atunci când faci o fotografie (declansezi), acestea se deschid și se închid pentru a permite luminii sa ajungă pe suprafața senzorului, creând imaginea. Perioada de timp de dupa deschiderea lamelelor pana la închiderea lor, determina timpul de expunere. Pe toata durata timpului de expunere lamelele sunt deschise si senzorul este expus la lumina.
    Un timp de expunere scurt echivaleaza cu deschiderea obturatorului doar pentru o perioadă scurtă de timp (sutimi sau miimi de secunda); un timp de expunere lung corespunde cu o deschidere a obturatorului pentru mai mult timp (secunde, minute).
Cum se masoară timpul de expunere
    Timpul de expunere este măsurat în secunde, sau fracțiuni de secundă. De exemplu, o deschidere a obturatorului de 1/100 inseamnă a suta parte dintr-o secunda sau 0,01 secunde. Acest lucru este, de asemenea, cunoscut sub numele de "timpul de expunere", pentru că reprezintă cantitatea de timp in care senzorul este expus la lumină.
    Cele mai multe camere oferă posibilitatea unor timpi de expunere incepand de la doar câteva miimi de secundă și merg până la câteva zeci de secunde. De asemenea, in modul "bulb" puteți ține declanșatorul deschis cât timp doriți, de exemplu 10 minute. Se recomanda o expunere de maxim 30 de minute deoarece senzorul incepe sa se incalzeaca si calitatea fotografiei se diminueaza foarte mult.

Alegeți timpul de expunere optim
     În modul automat, aparatul foto va încerca să ghicească timpul de expunere pentru a capta o fotografie corect expusă. Din păcate, aceasta nu va face in totdeauna expunerea corecta și fotografia dvs. poate ajunge slab expusă sau neclară.
    O opțiune mai bună este de a trece în modul manual și să preluati controlul deschiderii opturatorului. Atunci când faceți acest lucru, va trebui să luați în considerare următoarele:
Vibrațiile camerei
    Tremuratul camerei apare atunci cand țineți in mană camera foto. Nu contează cât de bine echilibrat sunteți, nu puteți sta perfect nemișcat, iar această mișcare ușoară duce la lipsa de claritate  in fotografiile dvs.
    Puteți evita mișcarea camerei prin utilizarea unui timp de expunere scurt, combinat cu o valoare ISO mai mare (de ex.1600). Ca o regulă, ar trebui să utilizați un timp de expunere de minim 1/lungime focala. Deci, pentru un obiectiv de 200mm, utilizați un timp de cel puțin 1/200 secunde. La calcularea acestuia, utilizați obiectivul dvs. cu distanța focală efectivă si inmulțiți aceasta distanță cu ‚factorul de crop’ al senzorului. In mod normal nu trebuie sa calculați  timpul de expunere corect, experiența o sa va ajute in acest caz.
    Pentru a scurta timpul de expunere, puteți, in funcție de situație, sa mariți diafragma (de ex. f/2.8) sau sa cresteți valoarea ISO (de ex.1600) si atunci aparatul o sa-l scurteze automat.
Efectul de miscare
    Neclaritatea in mișcare apare atunci când fotografiați un subiect aflat in miscare, sa zicem un alergator. Dacă utilizați un timp de expunere lung, alergătorul se va misca in cadru în timp ce opturatorul este deschis, făcându-l să apară ca o linie neclară în imaginea finală.
     Puteți evita efectul de miscare prin utilizarea unei deschiedri ma scurte a obturatorului. Procedând astfel, înseamnă că subiectul se va misca mai puțin în timp ce obturatorul este deschis si se reduce efectului de interferență si neclaritatea devine neobservabilă, iar acțiunea apare "înghețată". Dar, înainte de a scurta timpul de expunere, ar trebui să luați în considerare dacă chiar vreți să eliminați efectul de miscare. Este un excelent mod de a transmite viteza de miscare într-o scenă.
Expunerea
     Trebuie să vă asigurați că scena este corect expusă. Un timp de expunere mai lung permite sa intre mai multă lumină pe senzor, în timp ce un timp de expunere mai scurt inseamna  mai puțina lumină pe senzor. Aveți nevoie sa alegeți un timp de expunere corect pentru ca fotografia sa nu fie prea strălucitoare (supraexpunsa) sau întunecata (subexpusa), și care are un bun nivel al detaliilor în cele mai importante zone.
    De asemenea expunerea depinde de diafragmă și sensibilitatea ISO. O tehnică bună este de a alege un timp de expunere care dă cantitatea dorită de „efect de miscare” (dacă este cazul), apoi ajustați diafragma si ISO pentru a oferi o expunere generală bună. In modul semi-automat, de obicei modificati unul dintre parametri iar camera va ajusta automat ceilalți parametri pentru a obține expunerea corectă.
Efectele creative
    Prin folosirea unor timpi de expunere foarte scurti sau foarte lungi , puteți introduce unele efecte interesante creative în fotografiile.
    Fotografia cu expunere lunga este perfecta pentru a crea imagini neclare, de exemplu, ofera apei în mișcare un aspect de ceață si efect de curgere continuu, genereaza traiectorii de lumina ale autoturismelor și stelelor.

   Alternativ, folosind un timp de expunere foarte rapid puteți obține fotografii cu miscarea "înghețată", cum ar fi păsări în zbor, sportivi în acțiune, sau stropirea cu apă.
    Cel mai bun mod de a învăța despre timpul de expunere este de a folosi aparatul de fotografiat în modul manual sau semi-automat. Acordați atenție efectului asupra expunerii si estompării, și vedeți cum puteți utiliza aceste cunoștințe pentru a aduce un nou nivel de creativitate fotografiilor dvs.

Un comentariu: