marți, 30 august 2011

Ce inseamnă `Factorul de crop`

     Factorul de crop este un termen care descrie diferenţa dintre dimensiunea senzorului aparatului foto digital şi un film tradiţional de 35 mm. Este folosit în principal ca o modalitate de a compara lungimea focala a obiectivului atunci când este montat pe camere diferite.
     Deşi `factorul de crop` pare complicat, nu este atat de greu de inteles cum s-ar putea crede, el este un concept important şi util pentru intelegerea opticii aparatului foto. Odată ce aţi înţeles, veţi avea posibilitatea să faceti alegeri în cunoştinţă de cauză, atunci când doriti sa utilizati un anume obiectiv, sau atunci când cumpărati echipamente.
     Atunci când potriviti cu un obiectiv la un aparat de fotografiat, el proiectează o imagine circulară spre partea din spatele obiectivului. Pentru un obiectiv special, această imagine este aceiasi, indiferent pe ce aparat de fotografiat este montat. Atunci cand imaginea este proiectata pe film sau senzor
rezulta o imagine dreptunghiulară.
     În perioada de dinaintea fotografiei digitale, toate camerele SLR utilizau un film de 35 mm. Asta însemna toate aparatele foto captau aceeasi zona (suprafata) corespunzătoare imaginii proiectate, rezultand aceeasi imagine cu obiective diferite.
    Camerele digitale au complicat lucrurile oarecum. Filmul a fost înlocuit cu senzorul digital, care este de obicei mai mic decât un film de 35 mm. Pentru că este fizic mai mic, el capteaza o zonă mai mică a imaginii proiectate, rezultând fotografie cu un unghi mai mic de vizibilitate.
   
  Un senzor mai mic captează o suprafata mai mica a imaginii proiectate prin obiectiv. Unghiul de vizibilitate îngust impresia unei lungimi focale mai mare

     Acest unghi de vizibilitate mai restrâns face ca fotografia să apară mult mai "mărită", problemă: în cazul în care acelaşi obiectiv poate produce imagini diferite montat pe camere diferite, cum poti compara mai multe lentile, sau prezice ce unghi de vizibilitate vor avea montate pe camere diferite? Factorul de crop a fost inventat pentru a rezolva această problemă.
      `Factorul de crop` la aparatele foto digitale
      Camerele digitale moderne sunt dotate cu senzori de diferite dimensiuni. Cele mai performante SLR-uri digitale au senzori care au aceeaşi dimensiune ca un film de 35 mm, astfel încât acestea au un factor de crop 1 (acest lucru este cunoscut sub numele de "full-frame"). La celălalt capăt al scalei, camerele digitale compacte au senzori foarte mici, şi cu factorul de crop de 5 pana la 6. Cu cât este mai mare factorul de crop, este mai evident efectul "zoom in" pentru o distanţă focală dată.
 


Sursa: http://www.photographymad.com/pages/view/crop-factor-explained

Un comentariu: