luni, 26 septembrie 2011

Fotografierea siluetelor

     Aduce-ti un suflu nou subiectelor din fotografia dumneavoastră, si fotografiatile în silueta, eliminati detaliile şi textura si lasati o forma simpla pe un fundal luminos.
     Siluetele pot face câteva fotografii cu adevărat uimitoare. Prin punerea subiectului sub un contur complet negru, poţi să eviti distragerile de culoare şi detalii, lasand o formă simplă dar puternica, pe un fundal viu si luminos.
     Cele mai reusite fotografii cu siluete, sunt cele facute pe un fundal viu, colorate şi interesante. Răsăritul şi apusul ofera un cadru excelent pentru a fotografia siluete, nori adauga textura si interes pe cer. De asemenea, este posibil sa obtineti nişte siluete avantajoase atunci când fotografiati impotriva razelor solare, sau chiar impotriva iluminarii artificiale.

  

Măsurarea luminii şi expunerea joacă un rol important în fotografierea siluetelor, si poate face o fotografie perfecta sau, una ratata. Invatati cum să le controlati în mod eficient, astfel încât fotografiile sa iasă aşa cum aţi intenţionat.

Masoara expunerea in fundal      
 Atunci când se determină timpul de expunere, aveţi nevoie sa masurati lumina in fundalul luminos, nu in prim-plan. Dacă masurati lumina in prim-plan, veţi termina cu un subiect expus în mod corespunzător şi un fundal supra-expus, exact opusul a ceea ce dorim sa obtinem.
Nu uitaţi să focalizati     
 Atunci cand fotografiati siluete, poate fi surprinzător de uşor să devenim atât de preocupaţi de a găsi o poziţie şi compoziţie bună si, uităm să ne concentrăm asupra fotografierii. Focalizarea pe subiect este esenţială pentru că o siluetă bună ar trebui să arate subiectul  în detaliu, clar şi precis. Fotografierea în modul manual este esentiala, deoarece focalizarea şi masurarea expunerii se va realiza din locuri diferite. Folositi modul de masurare `spot`, masurati expunerea in zona din fundal dorita, blocati masurarea (folositi butonul AE-L (AutoEposure Lock)), recompune-ti cadrul si fotografiati.
Nu suprapuneti siluetele
       Atunci când compuneti fotografia dumneavoastră, asiguraţi-vă că nu se suprapun siluetele. Ele ar putea arata bine separate, dar atunci când sunt suprapuse, in final poate fi dificil sa distingi un obiect de altul. Mutarea aparatul de fotografiat la doar câţiva centimetri este suficienta pentru a evita aceasta problema, asa ca aminteste-ti de fiecare data acest aspect.



joi, 15 septembrie 2011

Cum sa fotografiezi fulgerele

      Fotografierea fulgerelor este foarte complicata si necesită multa răbdare şi noroc, dar poate fi, de asemenea, unul din subiectele cele mai distractive şi pline de satisfacţii.
Echipament 
   -DSLR 
   -Trepied
   -Telecomanda
   -Declansator automat cu senzor (optional)
   -Obiective -fulgerele pot fi fotografiate cu aproape orice obiectiv. Un obiectiv cu unghi larg de dechidere  (în jurul valorii de 28-150mm) oferă o gamă largă de posibilităţi. Asiguraţi-vă că obiectivul are un comutator  pentru al pune în modul de focalizare manuală, si veţi folosi focalizarea la infinit.
Localizare
    Te poziţionezi în jurul valorii de 6 la 10 Km departare de furtuna. O pozitionare mai apropiata poate fi periculoasa, şi face dificilă fotografierea fulgerelor. Daca fotografiati de la o departe foarte mare fata de furtuna, fulgerele apar prea mici sau sterse în fotografia finala.

      Încercaţi să poziţionati la un unghiuri potrivit faţă de furtuna, astfel ca fulgerul sa se descarce in domeniul dumneavoastră de cuprindere. In acest fel veti fi mai sigur ca furtuna va ramane mai mult timp in campul de vizualizare oferindu-vă o şansă mai bună de a obţine câteva imagini bune.
Tehnica 
      Un fulger dureaza doar o fracţiune de secundă, şi  te intrebi daca aparatul tau foto este destul de rapid si ar reactiona destul de repede pentru a le captura. După cum se pare, este aproape imposibil. Cu toate acestea, fiecare fulger iniţial este urmat îndeaproape de o serie de fulgere secundare, iar acestea sunt capturate.
      Puneti camera foto pe trepied şi conectati cablul / declansatorul de la distanţă. Urmareste furtuna pentru câteva minute şi determina-ti cand are loc descarcarea fulgerelor precum şi direcţia în care furtuna se deplaseaza.
      Aseaza-ti aparatul de fotografiat la punctul unde poti incadra cele mai multe fulgere, sau cu puţin înaintea lor astfel încât să puteţi urmări deplasarea furtunii. Privind prin vizor, alegeţi o distanţă focală care include fulgerul în cadru şi care dă o compoziţie plăcuta.
      Utilizati focalizarea manuala (daca obiectivul dumneavoastra permite aces lucru) si focalizati pe infinit, reglati valoarea ISO, diafragma si timpul de expunere, dupa care fotografiati.
     Aveti rabdare si studiati cu atentie cerul, dupa ce vedeti un fulger apasati butonul de declansare, este foarte posibil sa capturati niste fulgere secundare in fotografia dumneavoastra.

Fotografiati pe timp de noapte
      Fotografierea fulgerelor pe timp de noapte este cel mai simplu, şi este cel mai bun mod de a încerca ceea ce nu aţi mai încercat înainte.
      Seteaza aparatul de fotografiat în modul Bulb (de multe ori marcat cu un "B"). În acest mod, opturatorul va rămâne deschis atâta timp cât veti tine degetul apasat pe butonul de declansare. Folositi un ISO mic (100-200), alegeţi o diafragmă incepand cu  f/5.6 si cresteti valoarea treptat.
     Când vezi un fulger, apăsaţi şi menţineţi apăsat butonul de declansare pentru a deschide obturatorul. Ţineţi degetul apasat până când aţi văzut mai multe fulgere în cadru şi apoi eliberaţi-l. Când fotografiaţi pe timp de noapte există şanse mult mai puţine de supraexpunere, astfel încât puteţi lăsa obturatorul deschis până la aproximativ 2 minute. În jurul valorii de 30 secunde, de obicei, funcţionează bine.
    Odată ce ai obtinut cateva fotografii, verifica-le in detaliu pe ecranul LCD al camerei. Dacă acestea sunt prea întunecate încerca o deschidere a diafragmei mai mare, timp mai lung de expunere, sau seteaza valoarea ISO mai mare. Sau invers, dacă fotografiile tale sunt prea luminoase.
     De asemenea, căutaţi sa evitati estomparea cauzată de nori ce se deplasează pe cer, deosebit de comună în serile cu vant. Dacă se întâmplă asta, reduceti timpul de expunere. Este posibil să aveţi nevoie, de asemenea, sa limitati timpul de expunere dacă fotografiati în apropierea unui oraş, pentru a preveni poluarea luminoasă care distruge fotografia.
Fotografierea fulgerelor este departe de a fi uşoara, necesită multa răbdare şi o doză sănătoasă de noroc. Sfaturile de mai sus te vor ajuta să fi pregătit data viitoare, atunci cand furtuna vine şi, iti va oferi o mare şansă de a obtine imagini fantastice.

joi, 1 septembrie 2011

Cum sa fotografiezi Luna

      Luna poate fi un subiect dificil de fotografiat. E mult mai luminoasa decât credeţi si este o provocare să găsiţi expunerea corecta. De asemenea, este mult mai mică decât pare, ceea ce inseamna ca este usor sa va alegeti cu o fotografie dezamagitoare in care apare mai degraba un punct de lumina in loc de un disc impresionant, asa cum va-ti fi aşteptat.
      O conceptie gresita este ca a fotografia luna este costisitor si scump. Deşi, este adevărat că puteţi cheltui multi bani pe lentile cu distanta focala mare, este de asemenea, posibil sa obţii rezultate fantastice cu echipamentele pe care le ai deja.
      Următoarele sfaturi te vor învăţa cum să fotografiezi luna ca un profesionist, ajutându-te să obţii rezultate grozave indiferent de buget sau de experienţă.
Fotografiaza in momentul potrivit al zilei
      Cel mai bun moment pentru a fotografia luna este la asfinţit (chiar înainte de apus sau doar după apusul soarelui), cu luna aproape de orizont. În acest moment al zilei nu este lumină reziduală pe cer, care ajută la evidentirea in detaliu a împrejurimilor şi adauga culori interesante cerului şi norilor. Acest lucru ajuta la obtinerea unei fotografi mai atractive.
     
Fotografiaţi luna la asfinţit pentru a da atmosfera scenei.
      
      Veţi observa ca lumina se va schimba rapid, astfel trebuie să ajungeti mai devreme in locul ales si să vă alocati suficient timp pentru a configura şi pregăti echipamentul foto. Fotografiati diferite faze ale lunii, fotografiati pe toata durata amurgului si o sa aveti cea mai bună şansă de a obţine o imagine 'criminală'.
      Încercaţi fotografierea pe timp de noapte pentru a obţine imagini cu adevărat clare ale lunii pe fundalul unui cer negru ca smoala. Acest lucru este deosebit de eficient atunci când se utilizează un teleobiectiv. Luna poate fi, de asemenea, observata si în timpul zilei, deşi nu este la fel de proeminenta. Acest mod este cel mai bine utilizat pentru a completa scena generala, decât să fie în sine, subiectul principal.
       Este o idee bună sa faceti o planificare anticipată. Cu ajutorul unui calculator potuteti sa găsiti o zi în care Luna se afla in faza pe care o doriti, de expemplu `luna plina` si fotografiati la momentul potrivit din zi.
Decupa-ţi cadrul
      Dacă vă puteţi permite un teleobiectiv, puteţi obţine unele imagini fantastice, detaliate ale lunii, apropiind pe ea cat de tare posibil. Veţi avea nevoie să utilizaţi cel mai lung obiectiv care il aveţi la dispoziţie, 300mm este considerat minim, 800mm sau mai mare este de preferat.
 Aveţi nevoie de un teleobiectiv pentru a capta detaliile de pe suprafaţa Lunii
      Include-ti subiecte in prim plan
    Dacă nu aveti buget pentru a cumpara un teleobiectiv, nu e totul pierdut. Aveţi posibilitatea să obţineţi unele fotografii excelente folosind orice obiectiv, chiar şi cele cu un unghi larg de dechidere (wide), trebuie doar, în consecinţă, sa adaptati compozitia.
      Nu introduceti luna ca subiect principal al fotografiei, mai degraba includeti anumite  obiecte în prim-plan. Poziţioneaza luna în fundal pentru a adăuga un punct de interes in scena. Fotografierea lunii printre firele de iarbă sau deasupra siluetelor muntilor adaugă atmosferă şi context, deci o lungime mai mică focalei nu trebuie să fie un handicap.

Utilizaţi subiecte de interes in prim-plan pentru a adăuga context fotografiei

  Alegeti setările potrivite
   Alegerea setărilor corecte pentru a fotografia Luna este critică, şi poate fi unul din cele mai grele lucruri pentru a obţine o imagine corecta. Datorită varietăţii conditiilor de fotografiere, nu există setări predefinite pentru toate situatiile, dar există un proces care se poate urmării de fiecare dată.
   Alegeţi setările manuale - expunerea automată a camerei dvs. nu va face faţă cu o luna stralucitoare pe un cer întunecat, astfel încât trebuie să comutaţi pe modul manual complet. Începeţi cu o deschidere de f/11, cel mai mic ISO (de exemplu ISO 100), şi un timp de expunere de 1/250 secunde, focus pe lună, apoi treceti la modul de focalizare manuală pentru a bloca distanţa de focalizare. Reglaţi setările în consecinţă şi repetaţi procesul. Incercaţi să păstraţi timpul de expunere mai mic de 1, 2  secunde pentru a reduce neclaritatea.
    Utilizati bracketing-ul la expunere - Ca o rezervă in plus, este o idee buna sa fotografiati cu expuneri diferite. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă setările camerei nu sunt perfecte, sperăm că veţi avea cel puţin 1 fotografie cu expunere rezonabila, care poate fi salvata în post-procesare.

  Reduceţi vibraţiile aparatului foto
      Tremurul camerei poate fi o problemă reală în fotografiere, în special atunci când se utilizează teleobiective. Cea mai mică mişcare poate provoca estomparea vizibila a claritatii ruinand fotografia dumneavoastră. Este important sa minimiza vibraţiile:
Utilizaţi un trepied - este esenţial un trepied robust, stabil. Acest lucru va reduce tremurul camerei şi protejeaza camera împotriva surselor externe de vibraţii, cum ar fi vântul.
Declanşatorul de la distanţă, telecomanda – elimina vibratiile cauzate de apăsarea butonul de declansare. Dacă nu ai telecomanda, poti sa activezi `auto timer-ul` pentru acelaşi efect.
Utilizaţi setarea `Mirror lock-up` - chiar şi mişcarea oglinzii interne a camerei dumneavoastră poate introduce vibratii. Modul Mirror lock-up (MLU) acţionează prin ridicarea oglinzii  înainte de realizarea expunerii. Dacă aparatul de fotografiat are această setare, activati-o pentru a obtine o claritate suplimentara a fotografiei.
  `Trişaţi` cu Photoshop-ul
      Puteţi utiliza software-ul de editare digitală pentru a personaliza fotografiile dvs. până când vor arata exact in modul in care le doriţi. De exemplu, puteţi combina mai multe imagini, astfel incat luna şi împrejurimile sa fie perfect expuse, sau chiar repoziţionaţi sau să redimensionaţi luna pentru a obţine o compoziţie perfectă.
      

   Fotografierea Lunii este o provocare, dar plină de satisfacţii atunci când vei ajunge în cele din urmă la fotografia perfectă!