Intr-o fotografie exista un subiect pe care autorul doreste sa-l promoveze ca principal. Pentru a atrage atentia privitorului spre subiect, sunt posibile numeroase metode. Una dintre aceste metode este utilizarea liniilor conducatoare in cadru.
O linie conducatoare ofera dinamica cadrului, atrage atentia privitorului, si o conduce catre subiectul de interes. Linia conducatoare poate fi un drum, un gard, malul unei ape, un sir de copaci, cale ferata etc.
Liniile orizontale sugereaza stabilitate, echilibru, nemiscare sau chiar rigiditate
Liniile conducatoare curbe sau in forma de S sunt elegante, gratioase, fermecatoare. Ele genereaza liniste, calm si chiar senzualitate, fiind deseori asociate cu formele corpului feminin.
O linie conducatoare, pentru a-si putea indeplini rolul ar trebui sa prezinte urmatoarele proprietati:
-sa fie suficient de lunga, pentru a starni interesul spectatorului si a o conduce spre subiectul principal;
- sa porneasca din planul apropiat si sa calatoreasca spre planul mijlociu, unde este situat subiectul principal, pentru a amplifica senzatia de tridimensionalitate a fotografiei
"O fotografie este un secret despre un secret. Cu cât îţi spune mai mult, cu atât înţelegi mai puţin"___Diane Arbus
duminică, 12 decembrie 2010
joi, 25 noiembrie 2010
Linia orizontului
Cand subiectul se afla pe pamant 2/3 din cadru este ocupat de pamant, cand subiectul se afla pe cer 2/3 din cadru este ocupat de cer. Linia orizontului la jumatate denota indecizie in alegerea subiectului in fotografie.
Este surprinzator cat de frecvent fotografiile noastre au orizontul inclinat si verticale aplecate, parca batute de vant. Aceasta greseala este cu atat mai deranjanta, cu cat in imagine apare luciul de apa, cum ar fi lacuri sau marea. Acesta gresala poate fi remediata in Photoshop
Abonați-vă la:
Postări (Atom)