joi, 1 septembrie 2011

Cum sa fotografiezi Luna

      Luna poate fi un subiect dificil de fotografiat. E mult mai luminoasa decât credeţi si este o provocare să găsiţi expunerea corecta. De asemenea, este mult mai mică decât pare, ceea ce inseamna ca este usor sa va alegeti cu o fotografie dezamagitoare in care apare mai degraba un punct de lumina in loc de un disc impresionant, asa cum va-ti fi aşteptat.
      O conceptie gresita este ca a fotografia luna este costisitor si scump. Deşi, este adevărat că puteţi cheltui multi bani pe lentile cu distanta focala mare, este de asemenea, posibil sa obţii rezultate fantastice cu echipamentele pe care le ai deja.
      Următoarele sfaturi te vor învăţa cum să fotografiezi luna ca un profesionist, ajutându-te să obţii rezultate grozave indiferent de buget sau de experienţă.
Fotografiaza in momentul potrivit al zilei
      Cel mai bun moment pentru a fotografia luna este la asfinţit (chiar înainte de apus sau doar după apusul soarelui), cu luna aproape de orizont. În acest moment al zilei nu este lumină reziduală pe cer, care ajută la evidentirea in detaliu a împrejurimilor şi adauga culori interesante cerului şi norilor. Acest lucru ajuta la obtinerea unei fotografi mai atractive.
     
Fotografiaţi luna la asfinţit pentru a da atmosfera scenei.
      
      Veţi observa ca lumina se va schimba rapid, astfel trebuie să ajungeti mai devreme in locul ales si să vă alocati suficient timp pentru a configura şi pregăti echipamentul foto. Fotografiati diferite faze ale lunii, fotografiati pe toata durata amurgului si o sa aveti cea mai bună şansă de a obţine o imagine 'criminală'.
      Încercaţi fotografierea pe timp de noapte pentru a obţine imagini cu adevărat clare ale lunii pe fundalul unui cer negru ca smoala. Acest lucru este deosebit de eficient atunci când se utilizează un teleobiectiv. Luna poate fi, de asemenea, observata si în timpul zilei, deşi nu este la fel de proeminenta. Acest mod este cel mai bine utilizat pentru a completa scena generala, decât să fie în sine, subiectul principal.
       Este o idee bună sa faceti o planificare anticipată. Cu ajutorul unui calculator potuteti sa găsiti o zi în care Luna se afla in faza pe care o doriti, de expemplu `luna plina` si fotografiati la momentul potrivit din zi.
Decupa-ţi cadrul
      Dacă vă puteţi permite un teleobiectiv, puteţi obţine unele imagini fantastice, detaliate ale lunii, apropiind pe ea cat de tare posibil. Veţi avea nevoie să utilizaţi cel mai lung obiectiv care il aveţi la dispoziţie, 300mm este considerat minim, 800mm sau mai mare este de preferat.
 Aveţi nevoie de un teleobiectiv pentru a capta detaliile de pe suprafaţa Lunii
      Include-ti subiecte in prim plan
    Dacă nu aveti buget pentru a cumpara un teleobiectiv, nu e totul pierdut. Aveţi posibilitatea să obţineţi unele fotografii excelente folosind orice obiectiv, chiar şi cele cu un unghi larg de dechidere (wide), trebuie doar, în consecinţă, sa adaptati compozitia.
      Nu introduceti luna ca subiect principal al fotografiei, mai degraba includeti anumite  obiecte în prim-plan. Poziţioneaza luna în fundal pentru a adăuga un punct de interes in scena. Fotografierea lunii printre firele de iarbă sau deasupra siluetelor muntilor adaugă atmosferă şi context, deci o lungime mai mică focalei nu trebuie să fie un handicap.

Utilizaţi subiecte de interes in prim-plan pentru a adăuga context fotografiei

  Alegeti setările potrivite
   Alegerea setărilor corecte pentru a fotografia Luna este critică, şi poate fi unul din cele mai grele lucruri pentru a obţine o imagine corecta. Datorită varietăţii conditiilor de fotografiere, nu există setări predefinite pentru toate situatiile, dar există un proces care se poate urmării de fiecare dată.
   Alegeţi setările manuale - expunerea automată a camerei dvs. nu va face faţă cu o luna stralucitoare pe un cer întunecat, astfel încât trebuie să comutaţi pe modul manual complet. Începeţi cu o deschidere de f/11, cel mai mic ISO (de exemplu ISO 100), şi un timp de expunere de 1/250 secunde, focus pe lună, apoi treceti la modul de focalizare manuală pentru a bloca distanţa de focalizare. Reglaţi setările în consecinţă şi repetaţi procesul. Incercaţi să păstraţi timpul de expunere mai mic de 1, 2  secunde pentru a reduce neclaritatea.
    Utilizati bracketing-ul la expunere - Ca o rezervă in plus, este o idee buna sa fotografiati cu expuneri diferite. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă setările camerei nu sunt perfecte, sperăm că veţi avea cel puţin 1 fotografie cu expunere rezonabila, care poate fi salvata în post-procesare.

  Reduceţi vibraţiile aparatului foto
      Tremurul camerei poate fi o problemă reală în fotografiere, în special atunci când se utilizează teleobiective. Cea mai mică mişcare poate provoca estomparea vizibila a claritatii ruinand fotografia dumneavoastră. Este important sa minimiza vibraţiile:
Utilizaţi un trepied - este esenţial un trepied robust, stabil. Acest lucru va reduce tremurul camerei şi protejeaza camera împotriva surselor externe de vibraţii, cum ar fi vântul.
Declanşatorul de la distanţă, telecomanda – elimina vibratiile cauzate de apăsarea butonul de declansare. Dacă nu ai telecomanda, poti sa activezi `auto timer-ul` pentru acelaşi efect.
Utilizaţi setarea `Mirror lock-up` - chiar şi mişcarea oglinzii interne a camerei dumneavoastră poate introduce vibratii. Modul Mirror lock-up (MLU) acţionează prin ridicarea oglinzii  înainte de realizarea expunerii. Dacă aparatul de fotografiat are această setare, activati-o pentru a obtine o claritate suplimentara a fotografiei.
  `Trişaţi` cu Photoshop-ul
      Puteţi utiliza software-ul de editare digitală pentru a personaliza fotografiile dvs. până când vor arata exact in modul in care le doriţi. De exemplu, puteţi combina mai multe imagini, astfel incat luna şi împrejurimile sa fie perfect expuse, sau chiar repoziţionaţi sau să redimensionaţi luna pentru a obţine o compoziţie perfectă.
      

   Fotografierea Lunii este o provocare, dar plină de satisfacţii atunci când vei ajunge în cele din urmă la fotografia perfectă!

10 comentarii:

  1. Buna! Am si eu niste nelamuriri (neprofesionist adica, amator fiind) Pozele de mai sus - cea cu cactusii (parca cactusi sunt, nu?) cum a fost facuta? Pur si simplu cu un teleobiectiv facuta de la mare distanta si de cactusi, si atunci luna pare mult mai mare? Dar exemplul cu luna printre firele de iarba...avand un focus pe luna, la asa focus, firele de iarba vor fi neclare sau...aproape nu se vor vedea. Cum as putea sa fac? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!
      Pozele de mai sus nu sunt facute de mine dar pot sa-ti explic cum sunt facute:
      1.poza cu cactusii este edita, luna este marita sau decupata din alta poza. Poti sa folosesti ce obiectiv vrei, iti recomand unul wide, schibi modul de masurare a expunerii pe `spot` si faci expunerea pe cer, astfel ai expunerea corecta a cerului si zona de jos intunecata, dupa care blochezi expunerea cu butonul AE lock si recompui cadrul.
      2. ultima poza e ediata la fel, pentru ca firele de iarba sa iasa clare trebuie sa ai o distanta considerabila pana la ele astfel incat, cu focusul pus pe infinit sa iasa tot cadrul clar(vei avea toate subiectele `auxiliare` clare atunci cand se afla la o distanta mai mare decat distanta minima pt. focus infinit). Poti sa faci poze de la distante diferite si o sa-ti dai seama singura cum sta treaba cu focusul.De ex.: daca obiectivul tau focalizeaza la infinit de la 5 metri si iarba este la 6 metri fata de tine, atunci iarba o sa iasa clara.

      Ștergere
    2. Luna nu este adaugata la cactus. dimensiunea lunii poate fi calculata in functie de cat de mare vrei sa fie. Daca vrei ca luna sa fie de 10m diametru, inmultesti cu o 100. Aceea este distanta la care trebuie sa fii. Evident, fotografiind in RAW, poti decupa imaginea si iti vei putea atinge astfel obiectivul tau. Foloseste aplicatia Photopills. Este foarte stufoasa. Necesita multe ore de studiu. Succes.

      Ștergere
  2. Salut! Nu sunt expert in d-ale fotografiei ,adica sunt amator.. si as dori sa stiu cum sa realizez o poza de noapte unde nu prea este lumina,sa fie luminoasa. Am un Sony H70 si odata am facut o setare a timpului de expunere dar nu stiu cum am facut,am facut setarile la nimereala.. :( Ma poti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut
      Atunci cand vrei sa faci poze noaptea trebuie sa folosesti o expunere lunga si neaparat trebuie sa ai trepied.
      Poti folosi modul M sau S:
      S - setezi doar expunerea de la cateva secunde in sus, depinde cat de luminoasa vrei sa fie fotografia (la 5-10 min. iese ca ziua), poti face cateva fotografii de proba modificand expunerea si vezi ce iese.
      M - setezi manual timpul de expunere, deschiderea diafragmei (recomand f/8-f/16) si valoarea iso sa fie cat mai mica

      Ștergere
    2. La modul M am doar sa modific ISO si F3.5-F.8.0,adica doar doua moduri..3.5 si 8.0 iar cealalta setare e P-Programare auto unde pot schimba ISO ,luminozitatea si variatie expunere 0,3 EV,0,7 EV,1,0 EV si balans de alb..

      Ștergere
    3. Atunci incearca cu f8, ISO 100 si trepied neaparat, vezi ce iese. Normal ar trebui sa poti modifica si timpul de expunere

      Ștergere
  3. Acum am descoperit cum pot modifica timpul de expunere :) maxim 30 de secunde.

    RăspundețiȘtergere
  4. Super, cateva secunde iti sunt de ajuns pentru a fotografia noaptea. Vezi poate ai si modul Bulb unde ai expunere atata timp cat ti butonul de declansare apasat. La 5-10 min. o sa sa iasa poza aproape ca pe timp de zi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Superbe poze. Multumim pentru acest articol.

    RăspundețiȘtergere