miercuri, 17 aprilie 2013

Setari optime pentru fotografia de sport si actiune

Fotografierea sport și de acțiune este totul despre viteza. Descoperiți cum pentru a configura camera pentru a capta imagini clare, detaliate, pline de emoție și de dramă.

Utilizați un timp de expunere scurt
_____________________________________________________________
Timpul de expunere este cel mai important lucru pentru a obține fotografia corecta. Dacă timpul de expunere nu este setat suficient de scurt, atunci veți obtine fotografii neclare si dezamăgitoare, unde nici o cantitate de post-procesare nu va fi capabila să salveze fotografia.
Începe prin a pune aparatul în modul `prioritate obturator` (schutter speed priority), adica modul `S` de pe selectorul aparatului foto, și alegeti un timp de expunere de 1/500 secunde. Aceasta valoare este un bun punct de plecare și ar trebui să fie suficient de rapida pentru cele mai multe sporturi și scene de  acțiune.


Dacă este posibil, faceti câteva fotografii de test înainte ca evenimentul principal sa începa, astfel încât să puteți verifica cât de clare sunt pozele. În cazul în care nu este posibil, verificati periodic fotografiile dvs. Dacă observati orice neclaritate in fotografii, treceti la un timp de expunere mai scurt. Posibil să aveți nevoie de ca. 1/1000 secunde, in cazul sporturilor foarte rapide, cum ar fi curse de motoare.

Deschideți diafragma
____________________________________________________________
Pentru a vă ajuta să ajungeți la timpi de expunere foarte scurti, veți avea nevoie sa deschideti diafragma pentru a intra cat mai multa lumina pe senzor. Dacă aveți un obiectiv foarte rapid (cum ar fi f/2.8 și f / 4, lentile in care fotografi  profesionisti investesc foarte mult), atunci ați putea scapa usor doar coborând de la valoarea maximă a diafragmei cu o treapta sau cam asa ceva. Cu toate acestea, dacă utilizați un obiectiv mai ieftin, cu o diafragmă maximă de f/5.6 sau mai mica, veți avea nevoie de o deschidere a diafragmei obiectivului dvs. mai mare decat acesta permite. Acest lucru este valabil mai ales atunci când fotografiați în interior, cand iluminarea poate fi slabă. In acest caz se poate mari valoarea ISO.



Un beneficiu suplimentar la o deschidere largă a diafragmei este obtinerea unei profunzimi de câmp superficială. Aceasta estompează toate obiectele de fundal și concentrează atenția ferm pe subiect, producând o imagine cu impact.

Mariți valoarea ISO
______________________________________________________________
Alegand un timp de expunere scurt, camera s-ar putea sa nu expuna în mod adecvat scena, chiar cu diafragma complet deschisa. Atunci singurul lucru pe care il poti face este sa crești valoarea ISO.

Ar trebui să utilizați cea mai mică valoare ISO, dar vor exista situații în care va trebui sa o mariti mai mult decât vă doriți. Acest lucru este frustrant, dar amintiți-vă: e mai bine să ai o fotografie zgomotoasa decât una neclară.

Utilizați modul rafală
____________________________________________________________
Prin definiție, acțiunea și sportul se misca rapid, și poate fi dificil să ți pasul. Folosiți modul de fotografiere continuă a camerei dumneavoastră (adesea numit modul `burst`) pentru a lua 4 sau 6 fotografii in acelasi moment dorit, oferindu-vă o șansă mult mai mare de a captura o imagine bună.



Țineți cont de faptul că fotografierea în modul rafală va umple cardul de memorie mult mai rapid decât  lua fotografii individuale, asigurați-vă carduri de capacitate mare si rezerve.

Fotografiați in JPEG
____________________________________________________________
S-ar putea fi surprins să citind acest sfat - la urma urmei, pentru cele mai multe tipuri de fotografie este general acceptata fotografiere în RAW, care vă va oferi imagini de o calitate mai bună, și vă va permite mai multa flexibilitate în software-ul de editare.
Cu toate acestea, atunci când sunt fotografiate evenimente sportive și de acțiune, viteza este mai importanta decât orice altceva. Utilizând modul JPEG vă permite să capturati mai multe imagini la un moment dorit în modul burst, si incap mai multe imagini pe cardul de memorie.

Folosiți corect balansul de alb
___________________________________________________________
Când fotografiați în aer liber, balansul de alb pe mod automat al aparatului foto va face, de obicei, o treaba destul de buna. Cu toate acestea, sunt multe sporturi de acțiune desfășurate în interior, sub iluminare artificială, iar acest lucru poate duce la fotografii cu o tentă galben-verzuie vizibila. Faceti mai multe fotografii de incercare si setati manual balansul de alb in acest caz sau folositi valori predefinite.



Fotografiați fara blitz
__________________________________________________________
Pentru majoritatea sporturilor blitzul este inutil si nu te ajuta la nimic. In general fotografiezi de la distanta si lumina blitzului este practice nefolositoare. Oricum lumina blitzului poate distrage jucatorii.   
   
Folosiți focalizarea continua
__________________________________________________________
Focalizand pe subiecți în mișcare poate fi foarte dificil, asa ca este important sa setezi aparatul de fotografiat sa fie la fel de receptiv și exact in focalizare.
Începeți prin trecerea la un singur punct de focalizare, și folositi punctul de focalizare în centrul cadrului. Focalizarea va fi mai rapida și, de asemenea, vă permite să focalizati exact ceea ce doriți fara sa lasati aparatul sa aleaga pentru voi.



În mod implicit, aparatul va utiliza, probabil o singura focalizare (numit "Single"), focalizand atunci apăsați până la jumătate butonul declanșator. Problema este că subiectul se poate muta înainte de a avea șansa de a face fotografia. În schimb, folosiți modul de focalizare continuă (numit "Servo") - acesta focalizeaza continuu pentru a menține subiectul focalizat în orice moment.